Nike Hypervenom Phantom 3 | Den ultimative angrebsstøvle
Spænd selerne. For det her må være årets største lancering - i hvert fald hidtil. Nike har gransket deres Hypervenom grundigt igennem og i dag leveret deres Hypervenom 3, som først og fremmest tager os tilbage til de gamle dyder. Sæt dig til rette og læs om den nye generation her.
Nike Hypervenom blev lanceret tilbage i 2013 med en vision om at levere den ultimative angrebsstøvle. I lanceringen stod spillere som Rooney, Ibrahimovic, Lewandowski og ikke mindst Neymar på listen over ambassadører for støvlen. Konceptet var klart, men som støvlen og spillerne udviklede sig, begyndte det at blive en smule sløret, hvad Hypervenom egentlig stod for.
Og det er med den brief at Nikes designere er gået til udviklingen af de nye Hypervenom 3 fodboldstøvler. Det handler om angriberen - som Nike selv siger det: "Cut & Strike".
“This is a finisher’s boot. Every component of this boot was built for goals.” - Max Blau, VP of Nike Football Footwear.
Og du skal ikke bruge meget tid med den, før du bemærker alle de nyheder, som støvlen bærer rundt på. Konstruktionsmæssigt er denne 3. generation ret langt fra de to foregående modeller, omend konceptet er det samme. Overdelen, Dynamic Fit Collar, ydersålen og indlægssålen er alt sammen blevet ændret. Så du kan jo selv tænke dig frem til alt det vi skal igennem i denne artikel.
Fortsættes nedenunder.
Overdelen
Det øgede fokus på angrebselementet og på selve målscoringen kommer uden tvivl tydeligst til udtryk på overdelen. Således er overdelen splittet op i to "zoner", som nemt kan spottes ved hjælp af split-designet, som tilsyneladende kommer til at være et fast design for de kommende modeller. Hver zone har til formål at fremme angriberens mest centrale aktioner når han skal score mål - altså "Cut" og "Strike". Umiddelbart ser hele overdelen ens ud, med en række 2mm dybe puder. Formålet er dog forskelligt, afhængigt af om de overvejende er placeret på ydersiden(Neon) eller vristen (Orange).Strike zonen:
Strike-zonen, eller vristen, er den zone der er tiltænkt dit spark og som i denne farvevariant er orange. Her har Nike inkorporeret fler-lags Poron® skumpuder. Denne nye teknologi har en ret interessant effekt. Puderne er nemlig tilnærmelsesvist intelligente. Og hvad mener jeg så med det? Jo, pudernes effekt er nemlig forskellig alt afhængigt af, hvor hård eller blød kontakt de har med bolden. For eksempel:
- Hvis du modtager bolden i lav fart, vil puderne give en dæmpende effekt, så bolden ikke hopper fra dig.
- Hvis du sparker til bolden med høj fart, vil puderne blive stive og give en fast sparkeflade for et renere spark.
Cut zonen
Alle andre steder udover strike zonen har Nike lavet de små puder med dæmpende og kontrollerende effekt. Rent teknisk har de gjort det ved at gøre puderne hule med intet anden en luft i. Det betyder at du ved modtagelse af bolden vil opleve et mere dæmpet og kontrolleret touch på bolden. Rent visuelt, leder puderne tankerne tilbage til den originale Hypervenom fra 2013.
Flyknit & Flywire
I modsætning til den originale Hypervenom, er Nike dog nu gået 100% væk fra NikeSKIN overdelen og kun benyttet sig af deres Flyknit/Flywire konstruktion. Ud over at de med denne overdel kan levere stor fleksibilitet og komfort, så har tilføjelsen af Flyknit også tilladt Nike at udvikle deres fler-lags Poron® teknologi, som i høj grad spiller en central rolle for den nye generation. Beslutningen om at gå helt væk fra NikeSKIN (hvor ærgerligt det end er), var utvivlsomt helt afgørende for det endelige resultat af denne fodboldstøvle.
Med en fuldt strikket overdel, skabt til målsøgende angribere, skaber dog også et ekstra stærkt behov for et personaliseret fit, hvor du selv kan bestemme hvor tæt og hvor meget support du ønsker. For at levere det til spillere som Lewandowski, Higuain, Marcus Rashford og Harry Kane har Nike endnu engang fundet løsningen i deres efterhånden velkendte Flywire teknologi. Men hvor de tidligere "blot" har benyttet sig af 1 meter er hele 3 meter taget i brug for at konstruerere denne Hypervenom 3. Det har været nødvendigt for at lave et særligt "loop" snøresystem, som tillader dig at justerer dit fit ned til meget små detaljer, så du kan få præcis den mængde lockdown som du mener giver dig det bedste udgangspunkt til at levere på dit højeste niveau.
Ydersålen
Vi så på den nye Mercurial Superfly VI, hvordan en af de helt store innovationer var ydersålen. Grebet i banen har en stor betydning for, hvor godt vi er i stand til at bevæge os på banen og derfor har Nike også med den nye Hypervenom, sat en stor indsats ind for at nytænke sålen. Og llerede ved navnet ved du at der sker ting og sager. Nike har nemlig døbt den: Hyper-Reactive plate. Sålen har været under udvikling i, hold nu fast, 6 år, hvilket vil sige at forskningen gik i gang længe før vi blev præsenteret den første Hypervenom - ja faktisk skal vi tilbage til den tid, hvor Rooney var brændvarm i sine T90 fodboldstøvler. Og det er da også som om at ånden fra T90 støvlen lever i bedste velgående i dette Hyper-Reactive design. Og til dem der husker T90 siloen, så er det bestemt ikke en helt forkert sammenligningsramme at bruge, når vi kigger på Hypervenom 3. T90 var nemlig også i den grad en angrebsstøvle med skarpt fokus på målscoringen.
Hyper-Reactive sålen er udviklet i en kombination af Pebax materialet og solidt nylon - præcis som vi kender det fra Magista. Inspirationen er dog hentet fra Nikes Free løbesko, som er mere fleksibel i forfoden og er mere fast og stabil omkring hælen. Nike og støvlens designer Dylan van Atta, fandt således frem til at denne kombination gør dine skarpe vendinger mere stabile, da forfodens kontakt med jorden er tæt, mens hælen løftes.
Knopkonfiguration
I 2016 startede Nike hvad der kun kan betegnes som en traction revolution, hvor de lancerede støvler som blev lavet som følge af grundig FEA data-testing. Som med Mercurial Superfly V og med Magista Obra 2, blev knopsystemet på Nike Hypervenom Phantom 3lavet med meget research fokuseret på hvordan de kan forbedre skarpe cuts og hurtige træk. Der er ikke blevet efterladt noget til tilfældighederne og alle knoppernes vinkler sidder som de gør, fordi det er den best mulige måde at opnå det som Nike vil med støvlen. 'Cut og Strike' er endnu engang målet!
Fortsættes nedenunder
Dynamic Fit Collar
Det er slut med bare at have en helt normal sok. De seneste generationer af Mercurial og Magista blev begge præsenteret med en helt unik Dynamic Fit Collar. Derfor skal Hypervenom naturligvis også have sin egen variant. Agility Cuff har Nike døbt den og er skabt for at følge knoglestrukturen omkring anklen. De fremtrædende knogler på hver sin side af anklen er forskudt med ca 10 mm, så når du laver skarpe og hurtige vendinger kan dine ankler nå i ret ekstreme stillinger. Det er netop den overvejelse der ligger til grund for sokken på den nye Nike Hypervenom Phantom 3.
Mere end 200 prototyper har været undervejs og testet før Nike fandt frem til det endelige resultat. Hvad jeg personligt godt kan lide ved den nye støvle er det helt klare koncept og ikke mindst eksekveringen af det. Hypervenom har været lidt nede i en bakkedal, hvilket har været ærgerligt, for det var efter min mening en af de absolut bedste fodboldstøvler på markedet. Nu ser det dog ud til at Nike har fundet tilbage på rette spor og jeg glæder mig rigtig meget til at se den i aktion og ikke mindst prøve den selv!