Weekendens Memory Lane: Adidas Predator Powerswerve
Det er blevet tid til weekendens omgang af Memory Lane og i denne uge er det dig, der har fået lov at bestemme. Flertallet har talt og det blev Adidas Predator Powerswerve, som vi hentede op fra gemmerne. Den så vi første gang i 2008 og det var en så fantastisk støvle, at vi den dag i dag stadig tænker tilbage til den fantastiske pløs, swerve-zonen og meget mere.
Predator-kollektionen forbliver én af de største fænomener på støvlemarkedet og helt tilbage fra de tidlige installationer i skiddelser af Mania, Rapier og Accelerator stod det klart; den var kommet for at blive. Varemærket var Power, der kunne ændre kampens forløb. Skudet fra distancen, den lange aflevering eller den perfekte tackling. En støt udvikling må siges at have toppet i 2008, da Adidas lancerede den 9. generation: Powerswerve.
Det skal ikke tage noget fra hverken Predator X, Adipower eller Lethal Zones, men mange vil kigge tilbage igennem tiden og sige, at det var den sidste, ‘rigtige’ Predator. Fodbold var naturligvis også noget andet for 5 år siden, hvor det gik mere på råstyrke og power, hvor spillere som Steven Gerrard, Michael Ballack, Zinedine Zidane og naturligvis også David Beckham var på deres højeste - blandt andet takket være deres kraftfulde spark fra distancen.
Mange vil sikkert huske David Beckhams fantastiske, skruede frisparksmål, der ikke levende målmænd nogle chancer. Det greb og den power han fik i sine frispark og skud kom blandt andet fra Swerve-zonen, der sad på det øverste af vristen. Det bestod af et materiale, som Adidas kaldte Smartfoam, der gav støvlerne en enorm rebound-effekt. Det betød, at du var i kontakt med bolden i længere tid, hvilket gav dig længere tid til at påvirke bolden og dermed sparket.
Sparkeegenskaberne var uhyre centrale for Adidas Predator Powerswerve og det bringer mig til endnu en af grundende, der gør denne til den sidste ‘rigtige’ Predator; pløsen. Et ikon nærmere end et varemærke er hvad pløsen efterhånden betegnes som, men den var nemlig ikke helt uden funktion. Den gemte som bekendt snørrebåndende væk og gav personen med støvlerne på en enorm stor og ren sparkeflade.
På snuden af støvlen brugte Adidas en overdel af lækkert og blødt kængurulæder, der gav et fantastisk touch på bolden og en enormt lækkert komfort så snart støvlen var spillet til. Der blev dog også produceret en mikrofiberudgave af Adidas Predator Powerswerve og det gjorde der på bevilling af Mr. Predator: David Beckham. Han var og er nemlig imod brugen af læder på fodboldstøvler og derfor var hans eksklusive farvevariant altid alternativet med en mikrofiberoverdel.
På midterfoden tog en mikrofiber dog også over for at skabe stabilitet midt på støvlen og det koncept ser vi stadig brugt i dag, senest på Adidas Adipure 11Pro. Bagerst på støvlen valgte man en ekstern hælkappe, der følger fodens naturlige bevægelser i løb samtidig med, at den yder optimal beskyttelse på ét af de mere udsatte områder på foden. Det kunne meget vel være Zinedine Zidanes forslag, da han arbejdede tæt sammen med Adidas i udviklenen af Predator Powerswerve.
Han arbejdede faktisk også videre sammen med Adidas efter han indstillede sin aktive fodboldkarriere og var derfor også med til at føre Predator-kollektionen videre. Den umiddelbare efterfølger, Predator X, skal han dog ikke have alt for meget ros for, men vi holder fast i tanken om, at Adidas var mere eller mindre alene om netop den og at Zizou derfor kun skal stå til regnskab for Powerswerve.
På undersiden af støvlen var der blevet monteret et Traxion-knopsystem baseret på bladede knopper. Hvis navnet lyder bekendt, så er det fordi, at dette faktisk var forgængere til Traxion 2.0, som vi kender fra Adidas F50 Adizero. Det oprindelige knopsystem gav imidlertid et rigtig, rigtig godt greb i banen og det var faktisk også så godt, at Robin van Persie den dag i dag ikke kan slippe det. De få optrædender han har haft i Predator LZ har være i en custom-model med dette knopsystem.
Det er nu stadig, det der gemmer sig i sålen, som den dag i dag står klarest i vores hukommelse. Her havde Adidas fundet plads til en indlægssål med deres såkaldt Dynamic PowerPulse-teknologi. Takket være et hulrum i ydersålen blev der plads til indlægssålen, der var udstyret med et lille kammer indeholdende tungsten. Den ekstra masse og vægt flyttede sig i takt med sparket og tilførte det derfor ekstra power og derudover så det jo uforligneligt sejt ud, hvis jeg nu selv skulle sige det.
Adidas Predator Powerswerve har efterhånden et par år på bagen, men der er en helt særlig grund til at den stadig står skarpere end nogen anden støvle i vores hukommelse; det var en gennemført støvle, der var tro mod sit koncept og levere hvor det gjaldt. Den leverede power, høj komfort, touch og beskyttelse og at den så dertil havde en klassisk pløs med elastik, ja det forbedrer jo bare helhedsindtrykket.
Siden da er Predator-kollektionen kommet langt og den dag i dag kan den ikke engang fås med en overdel af læder. Det skal imidlertid ikke taget noget fra denne fantastiske Powerswerve. Den kunne vi godt tænke os at høre, hvordan du husker - har du har et par? Hvad synes du om udviklingen i Predator-kollektionen? Del din kommentar med os i kommentarfeltet herunder.